Beefy Boxes and Bandwidth Generously Provided by pair Networks
Do you know where your variables are?
 
PerlMonks  

Need help debugging Wx on Strawberry Perl 5.26.1

by thechartist (Monk)
on Aug 26, 2019 at 01:12 UTC ( #11105009=perlquestion: print w/replies, xml ) Need Help??

thechartist has asked for the wisdom of the Perl Monks concerning the following question:

I was looking to get the wxWidgets modules working on my system. I ran into some problems installing the Wx distribution.

I'm using the following:

Perl: Strawberry Perl 5.26.1 Module: Wx 0.99.32

I can install it via CPAN or CPANM. Errors occur when I attempt to test it. The error reported is:

lib C++ ABI 1008 perl C++ ABI 1011

Cpan testers reports some successes and failures for this module version and this perl version. I'd like to figure out what went wrong so I can fix it. I suspect there is a compiler flag in the Wx module that needs to be changed, but I'm not exactly sure where to change it. Can anyone give guidance?

Edit: Thanks for the input regarding re-compilation of other modules. Now I have some idea on what to do next. Final question: What is the easiest way to check what compiler flags are set for a specific module? I tried reading the sources of Makefile.PL, but there seems to be other modules in the graph where these things are defined.

Replies are listed 'Best First'.
Re: Need help debugging Wx on Strawberry Perl 5.26.1
by swl (Priest) on Aug 26, 2019 at 12:00 UTC

    After a few issues and some help from corion and the anonymous monk (see thread starting at 11105044) I managed to get Wx and wxWidgets installed and running under Strawberry Perl 5.26.2, x64.

    The sample scripts all work on my system, so I think the advice of jcb in 11105020 to recompile Alien::wxWidgets and then Wx is the thing to do.

Re: Need help debugging Wx on Strawberry Perl 5.26.1
by jcb (Vicar) on Aug 26, 2019 at 03:09 UTC

    Your wxWidgets library appears to have been built with a different and incompatible C++ compiler from the one Perl is using for building XS modules.

      What I do not understand is I am building from sources obtained via CPAN. The ABI numbers are so close, but I don't know what to do to get the sources to compile so it can be linked to the Perl interpreter.

      The following link is the exact error, except with different ABI numbers referenced.

        Do I remember correctly that Strawberry Perl bundles a compiler? If so, are you using it? Is the build for Wx compiling wxWidgets from source or getting a prebuilt binary from somewhere? If there is a prebuilt wxWidgets involved, you will probably need to build that library from source using the compiler bundled with Strawberry Perl.

        Have you considered using Tk instead if you cannot get Wx to build?

Re: Need help debugging Wx on Strawberry Perl 5.26.1
by Anonymous Monk on Aug 26, 2019 at 06:25 UTC

    I can install it via CPAN or CPANM. Errors occur when I attempt to test it. The error reported is:

    Hi,

    What does that mean?

    Usual part of installation is running the test suite, which ought to pass before you can install, what did you do exactly?

Log In?
Username:
Password:

What's my password?
Create A New User
Node Status?
node history
Node Type: perlquestion [id://11105009]
Approved by Athanasius
help
Chatterbox?
and the web crawler heard nothing...

How do I use this? | Other CB clients
Other Users?
Others chilling in the Monastery: (5)
As of 2020-10-27 18:02 GMT
Sections?
Information?
Find Nodes?
Leftovers?
    Voting Booth?
    My favourite web site is:












    Results (257 votes). Check out past polls.

    Notices?